Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny 2024
2024. október 25-26., Tállya


Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny 2024 Eredményhirdetés
2024. november 9., Tállyai Libadalom - Mailloth-Kastély

A "Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon" pálinka- és párlatkóstolók 2018 óta minden évben egyszer, általában a "Furmint Február" idején kerültek megrendezésre azzal a céllal, hogy bemutassuk: a tokaji szőlőfajtákból nem csak borokat, hanem ízletes pálinkákat is lehet készíteni…

A borrégiót átfogó első párlatversenyünket 2022. november 4-5-én, a Kincses Hegyalja Alapítvány szervezésében, Tállyán rendeztük meg. A versenyt hivatalosan működő magánfőzők és bérfőzetők részére hirdetjük meg az érvényes jogszabályoknak megfelelően, az aktuális versenyszabályzat szerint. A verseny fővédnöke Prof. Dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A verseny ötletgazdája és szakmai vezetője Badics Kata, okleveles pálinkamester és okleveles pálinkabíráló, borajánló. A szakmai vezető Kovács Hagyó Andrást, a miskolci Hagyó Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét, okleveles pálinkabírálót kérte fel a bírálóbizottság elnökének.
Az Előkészítő Bizottság vezetője: Pásztor Sándor (Pálinka Nemzeti Tanács).
Az Értékelő Bizottság vezetője: Buza Sándor NAV főosztályvezető.
A bizottságok tagjai képzett, gyakorlott, országos versenyeken minősítő pálinkamesterek, pálinkaházak főzőmesterei, pálinkalovagrendi tagok.
Az első versenyre 173 párlatminta érkezett 53 versenyzőtől. 143 érmes (Arany minősítés 22 – 13%, Ezüst minősítés 71 – 41%, Bronz minősítés 50 – 29%) és 30 (17%) nem érmes minősítés született. Öt kategóriában hirdettünk Champion párlatokat, kiadtuk a THMF Párlatverseny 2022 különdíját (az ötven literes tölgyfahordót Kalina Gábor tállyai kádármester ajánlotta fel), díjaztuk a legeredményesebb versenyzőt és a legaktívabb nevezőt.

A Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatversenyre mint régiós versenyre tekintünk. Nem célunk a mintaszámok túlzott mennyiségi növekedése, egy korrekt, előremutató és hiteles területi verseny rendezése az elképzelés. Ugyanakkor a régiós jelleg miatt felvidéki magyar versenyzők is elhozzák párlataikat.

A második Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatversenyre (2023. október 27-28-án) már kilenc nevezővel többen neveztek és 78 párlatmintával többet minősített a zsűri, mint az első évben. A verseny tiszteletbeli elnöke Kovács-Hagyó András okleveles pálinkabíráló, a Hagyó Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója lett. A bírálóbizottságot már Ledő Móni okleveles pálinkamester és okleveles pálinkabíráló, a Pálinkaaromák nyomában című könyv szerzője vezette. A 2023-as THMF Párlatverseny mérlege: 62 versenyző, 251 nevezett párlat, amelyből 181 lett érmes. Arany minősítés 41 – 16%, Ezüst minősítés 70 – 28 %, Bronz minősítés 70 – 28%. 70 párlat nem érmes minősítést kapott.
Kilenc kategóriában hirdettünk kategóriagyőztest (Champion párlat), különdíjat kapott a THMF Párlatverseny 2023 párlata (az ötven literes tölgyfahordót Miklóssy András erdőbényei kádármester ajánlotta fel). Díjaztuk a legeredményesebb versenyzőket (10 vagy az alatti nevezés és 10 fölötti nevezés szerint), a legeredményesebb női versenyzőt és a két legaktívabb nevezőt.

Harmadik versenyünket 2024. október 25-26-án szervezzük meg, amelynek eredményhirdetése november 9-én a Tállyai Libadalom-Hungarikumok találkozása programunkon lesz.

Eddigi versenyeink megrendezésére pályázati és agrárminisztériumi forrást is tudtunk mozgósítani. Emellett jelentős szponzori segítség (vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek anyagi és természetbeni támogatása) kíséri a rendezvények megtartását.

A Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny küldetése:
Tokaj-Hegyalját évszázados hagyományai /Tokaji Brandy, Tokaji Cognac, Tokaji Konyak/ teszik méltóvá arra, hogy az itt termesztett szőlőre és gyümölcsökre /pl. az eredetvédett Gönczi barack/ alapozva, a bortermelésen és borkultúrán túlmutató pálinka- és párlatkultúra nyomán a borvidék párlatokba foglalt illatait és ízeit is széleskörűen bemutassuk és megismertessük. A különféle szőlőfajták, az itt termesztett- és vadon termő gyümölcsök, a borkészítés során keletkező melléktermékek /törköly, Aszútörköly, seprő/, a lepárlásra szánt minőségi borok, mind-mind értékes alapanyagok majdani párlataink számára.

A verseny célja:

  • Tokaj-Hegyalja új, hagyományteremtő rendezvénye a borvidék bemutatására és népszerűsítésére,
  • a kulturált és mértékletes párlatfogyasztás (a pálinka és a törkölypálinka, mint Hungarikum) népszerűsítése,
  • a párlattal (pálinkával) kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
  • a párlatok minőségének javítása, a készítők és fogyasztók edukációja,
  • a párlatkészítők szakmai munkájának elismerése a saját eredményeik közlésén keresztül.

Egy régiós pálinka- és párlatverseny megrendezése nagyszerű lehetőség arra, hogy a minőségi párlatfogyasztásra és a pálinkakultúrára irányítsa a készítők, a fogyasztók és a turizmussal-vendéglátással foglalkozó szakemberek figyelmét.
Olaszországban minden borászat és vendéglátóhely büszkén kínálja vendégeinek saját grappáját/törkölypárlatát/!
Szeretnénk elérni, hogy szeretett régiónk, Tokaj-Hegyalja borászai, termelői és vendéglátói is kiváló párlatokkal dicsekedhessenek…

A párlatverseny egy új attrakció a borvidék népszerűsítésére, ugyanakkor egy plusz lehetőség a gasztronómiában és a turizmusban. A Tokaji borokon túl lehetőséget teremt a régió kivételes alapanyagainak, gyümölcseinek és szőlő eredetű párlatainak változatos bemutatására. A pálinka és a törkölypálinka Hungarikum, amit az ugyancsak Hungarikummá nyilvánított Tokaji történelmi borvidék kultúrtáján bemutatni egy különleges feladat és alkalom.

A 2022-ben elindított párlatversenyre (pálinkaversenyre) a régióban jelentős igény mutatkozott, hiszen a borvidéket évszázados hagyományai kötik a borkészítésén túl a pálinkafőzéshez is.
A 2023-ban szervezett második versenyre a beérkező nevezések száma szerint még nagyobb volt az érdeklődés, ami a versenynek rangot adó szakemberek munkájának, felkészültségének és az eredményhirdetésen szervezett ünnepélyes, kulturális- és gasztronómiai élményeknek köszönhető.

Néhány mondatban a Kincses Hegyalja Alapítványról:
Civil szervezetünk székhelye Tállya, Tokaj-Hegyalja ősi központja. Munkánk része a település újbóli felemelése, a helyi döntéshozókkal egyeztetett kulturális koncepció mentén, általunk szervezett, jól működő művelődési- és gasztronómiai programokkal. Tállya, a környező települések, a hegyaljai 27 település, a tágabb Zemplén, a környező Abaúj, az együttműködő önkormányzatok, egyházi szervezetek, vállalkozások, oktatási intézmények, civil szervezetek, magánemberek megszólítása, összefogása, együttműködések kezdeményezése, koordinálása, a "katalizátor szerep", amely alapítványunk aktivistáinak sajátja.

Kincses Hegyalja- az alapítvány hagyományokra, helyi örökségünkre, értékeinkre (kincseinkre) építő tevékenysége, rendezvényei, amelyek tapasztalatunk szerint jelentős település- és közösségfejlesztő hatással bírnak. Kulturális eseményeink, a helyi értékek felmutatásával és a gasztronómiai élmények összekötésével. Kezdeményezzük az együttműködést, a közösségszervezést, más civil szervezetekkel való összefogást, a közös szervezést. Tokaj-Hegyalja megjelenítését, népszerűsítését elsődleges feladatunknak tekintjük.

Szervezetünk működésének lényege a társadalmi párbeszéd szorgalmazása, a közösségi értékek ápolása megőrzése és a civil kapcsolatok működtetése. Ezen célok megvalósításának kiváló "terepei" személyes /közvetlen/ kapcsolatokat szorgalmazó rendezvényeink! Tevékenységünk jelentősen ráirányíthatja a figyelmet térségünkre: Tokaj-Hegyaljára, Zemplénre és Abaújra.

#kincseshegyalja        #tokajhegyalja        #együtt        #aholaszívedottakincsedis


További információkért látogass el Facebook-oldalunkra is!